Upozorenje
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 981

Buzara morski plodovi

Written by 

(1 Vote)

Škampi, dagnje, dondole, kapesante, kanestrele, mušule. Sve u prekrasnom mirisnom tanjuru koji odiše Mediteranom. Ovo jelo oduševit će nepce vaših njizbirljivijih gostiju.


Gotovo svakodnevno i sveprisutno mediteransko jelo zamamnog mirisa i još boljeg okusa ima svoje male tajne. Naime, te riječi nema niti u jednom ozbiljnijem rječniku stranih ni hrvatskih riječi, ali stručnjakinja je ipak otkrila porijeklo te riječi. To je zapravo posuđenica iz mletačkoga (busara, buzara), a značila je željeznu posudu s ručkom, kotlić u kojem su ribari na barkama pripremali jelo. Zvuči dovoljno uvjerljivo.

Temeljna podjela buzare je na crvenu i bijelu. Pogađate, osnovna razlika je u sadržaju rajčice odnosno, pirea od rajčica koji daje crvenu boju. Također, postoje varijante u koje ide samo luk ili samo češnjak, međutim, najčešće se stavljaju i luk i češnjak. Sastojci koji su nezaobilazni su maslinovo ulje, luk, češnjak, pasata ili pire od rajčice, vino i peršin. U nekim kućama i krušne mrvice često se dodaju buzari.

Omjere je teško zadati jer doista ovise o preferencijama i količini škampa, školjki ili drugih namirnica koje se pripremaju na buzaru. Ipak, može se okvirno reći da na 1 dl maslinovog ulja dolazi jedan veći luk, 3 režnja češnjaka, 1,5 dl pasate od rajčice, 3 dl vina, i svežanj peršina.

Tagged under :
More in this category: « specijalitet Ljubavni poljubac »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.